Met een varkenshart een marathon lopen? In theorie mogelijk, maar nog lang geen realiteit
Amerikaanse chirurgen transplanteerden voor het eerst een varkenshart in een mensenlichaam. Vooralsnog met succes: het hart klopt en het lichaam stoot het (nog) niet af. Is dit het begin van het einde van het hardnekkige donortekort?
- Wies de Gruijter / vk aangepast 06:41

Het chirurgisch team van de Universiteit van Maryland toont het varkenshart dat later in de Amerikaanse David Bennett is geplaatst.
(beeld epa / university of maryland school of medicine)Maryland
Toen David Bennett zijn kinderen vertelde dat de artsen van het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Maryland zijn verzwakte hart binnenkort zouden vervangen door dat van een varken, dacht zijn zoon dat hij aan een delirium leed. Maar de 57-jarige wist precies waarover hij het had. Vorige week kreeg hij als eerste mens ter wereld een donorhart van een genetisch gemodificeerd varken.
Bennett leed aan ernstige hartritmestoornissen en kwam niet meer in aanmerking voor een menselijk donorhart. De experimentele transplantatie was zijn enige optie. De zeven uur durende operatie verliep voorspoedig en de patiënt kwam de eerste twee cruciale dagen na de transplantatie goed door; Bennetts lichaam stoot het varkenshart - voorlopig ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .