Grieken duwen steeds meer migranten terug naar zee. Wat kan Nederland hieraan doen?

Achtergrond
Wat kan Nederland doen tegen pushbacks? Woensdagmiddag gaan Kamerleden daarover in gesprek met verschillende organisaties. ‘De afgelopen jaren duwen de Grieken steeds meer mensen op vlotjes terug de zee op. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan Europese hulp.’
Aliene Boele
woensdag 12 januari 2022 om 06:29
De populairste manier om de EU binnen te komen, blijft de route per boot over de Middellandse Zee. Op deze route werden vorig jaar meer dan 65.000 illegale migranten onderschept.
De populairste manier om de EU binnen te komen, blijft de route per boot over de Middellandse Zee. Op deze route werden vorig jaar meer dan 65.000 illegale migranten onderschept. beeld afp / Aris Messinis

Den Haag

Het terugdrijven van migranten aan Europese grenzen is illegaal en in strijd met mensenrechten. Toch gebeurt het op grote schaal. Vorig jaar zijn zeker 11.000 gevallen gemeld van pushbacks, vooral aan de grenzen van Servië, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina. Uit recent onderzoek van maatschappelijke organisaties uit zes Europese landen, die zich hebben verenigd in Protecting Rights at Borders, blijkt dat het terugdrijven van migranten een maatregel is om migranten af te schrikken en dat de pushbacks systematisch worden toegepast. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte wil Europese migratiedeal met Tunesië. 'Europa lost het verkeerde probleem op'

Sinds de haatspeech van president Kais Saied wordt Tunesië steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: ze zijn in het land niet welkom, maar kunnen er ook niet weg.

Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.