Grieken duwen steeds meer migranten terug naar zee. Wat kan Nederland hieraan doen?

Achtergrond
Wat kan Nederland doen tegen pushbacks? Woensdagmiddag gaan Kamerleden daarover in gesprek met verschillende organisaties. ‘De afgelopen jaren duwen de Grieken steeds meer mensen op vlotjes terug de zee op. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan Europese hulp.’
Aliene Boele
woensdag 12 januari 2022 om 06:29
De populairste manier om de EU binnen te komen, blijft de route per boot over de Middellandse Zee. Op deze route werden vorig jaar meer dan 65.000 illegale migranten onderschept.
De populairste manier om de EU binnen te komen, blijft de route per boot over de Middellandse Zee. Op deze route werden vorig jaar meer dan 65.000 illegale migranten onderschept. beeld afp / Aris Messinis

Den Haag

Het terugdrijven van migranten aan Europese grenzen is illegaal en in strijd met mensenrechten. Toch gebeurt het op grote schaal. Vorig jaar zijn zeker 11.000 gevallen gemeld van pushbacks, vooral aan de grenzen van Servië, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina. Uit recent onderzoek van maatschappelijke organisaties uit zes Europese landen, die zich hebben verenigd in Protecting Rights at Borders, blijkt dat het terugdrijven van migranten een maatregel is om migranten af te schrikken en dat de pushbacks systematisch worden toegepast. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.