Sabine Engel staat tot de schouders in het water om Bonaires mangrovebos te redden

Achtergrond
Mangrovebossen op Bonaire zijn van internationale betekenis. Een fijnmazig ondergronds wortelpakket speelt een grote rol in de opslag van broeikasgas. Erosie door ezels en geiten vormt echter vanaf land een bedreiging. En vanuit zee komt steeds meer gevaar van aanspoelend zeewier.
Marius Bremmer
maandag 10 januari 2022 om 02:03
Vrijwilligers aan het werk bij het uitdiepen van de kreken.
Vrijwilligers aan het werk bij het uitdiepen van de kreken. beeld Marius Bremmer

Kralendijk

Bonaire heeft de meeste mangroven binnen ons koninkrijk. Met haar ‘Mangrove Maniacs’ zet Sabine Engel (68) zich in voor behoud en herstel van een waardevol groengebied langs de kust van het benedenwindse eiland. Onlangs beplantte ze een nieuw stuk met eigen kweek. ‘Met vrijwilligers bereiken we veel en het resultaat motiveert!’

Onder leiding van de bevlogen mariene bioloog sluiten we ons op deze vroege ochtend aan bij de Maniacs, een mengelmoes van studenten, ondernemers en fitte renteniers. In een drietal sloepen - aan boord naast gereedschap ook versnaperingen - glijdt het gezelschap over het glasheldere water van Lac Bay. In de verte doemen de mangroven op. Een van de bootsmannen is een werknemer van de Stichting Na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?