Sabine Engel staat tot de schouders in het water om Bonaires mangrovebos te redden

Achtergrond
Mangrovebossen op Bonaire zijn van internationale betekenis. Een fijnmazig ondergronds wortelpakket speelt een grote rol in de opslag van broeikasgas. Erosie door ezels en geiten vormt echter vanaf land een bedreiging. En vanuit zee komt steeds meer gevaar van aanspoelend zeewier.
Marius Bremmer
maandag 10 januari 2022 om 02:03
Vrijwilligers aan het werk bij het uitdiepen van de kreken.
Vrijwilligers aan het werk bij het uitdiepen van de kreken. beeld Marius Bremmer

Kralendijk

Bonaire heeft de meeste mangroven binnen ons koninkrijk. Met haar ‘Mangrove Maniacs’ zet Sabine Engel (68) zich in voor behoud en herstel van een waardevol groengebied langs de kust van het benedenwindse eiland. Onlangs beplantte ze een nieuw stuk met eigen kweek. ‘Met vrijwilligers bereiken we veel en het resultaat motiveert!’

Onder leiding van de bevlogen mariene bioloog sluiten we ons op deze vroege ochtend aan bij de Maniacs, een mengelmoes van studenten, ondernemers en fitte renteniers. In een drietal sloepen - aan boord naast gereedschap ook versnaperingen - glijdt het gezelschap over het glasheldere water van Lac Bay. In de verte doemen de mangroven op. Een van de bootsmannen is een werknemer van de Stichting Na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.