Stedenbanden met China, behouden of tijd om door te knippen?

Nieuws
Zijn de banden tussen Nederlandse en Chinese steden nog te rechtvaardigen, vragen sommige gemeenteraadsleden zich af. Volgens Oeigoerse activisten begeven steden die een relatie hebben met een Chinese regio zich op glad ijs.
Ruth van der Kolk
donderdag 9 december 2021 om 21:31
Oeigoeren in Nederland demonstreren op de Dam tegen de onderdrukking van hun volk door de Chinese overheid.
Oeigoeren in Nederland demonstreren op de Dam tegen de onderdrukking van hun volk door de Chinese overheid. beeld anp / Remko de Waal

Amersfoort

‘Je kunt aan de kleuren zien welke hoed voor wie bedoeld is’, zegt Ahmedjan Kasim. De Oeigoerse activist loopt naar een kast in zijn woonkamer en haalt er zes hoedjes uit in roze, wit, blauw en groen. Die heeft hij meegenomen uit Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. In die Chinese regio wonen voornamelijk Oeigoeren, een etnische minderheid die wordt onderdrukt door de Chinese regering. ‘Deze komt uit het zuiden van het gebied, waar mijn vader vandaan komt.’ Volgens Kasim staan de traditionele hoofddeksels symbool voor de Oeigoerse bevolking. ‘De hoedjes laten zien dat het leven kleurrijk is en dat je verschillende fases gaat meemaken in je leven. Leuke en minder leuke.’ 

Ahmedjan Kasim. - beeld E..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’