Zuid-Afrikanen zien hun leven instorten door omikronvariant

Reportage
De omikronvariant heeft Zuid-Afrika achter slot en grendel gezet. Vluchten zijn geschrapt, buitenlanders blijven weg. En dat veroorzaakt wat veel inwoners misschien nog wel meer vrezen dan de ziekte zelf: opnieuw een diep economisch dal. ‘De afzeggingen vermoorden me.’
Mark Schenkel / vk
maandag 6 december 2021 om 03:21
Gidsen zonder bezoekers bij het Mandela House in Soweto.
Gidsen zonder bezoekers bij het Mandela House in Soweto. beeld afp / Marco Longari

Johannesburg

Pal tegenover het huisje in Soweto waar Nelson Mandela ruim een halve eeuw geleden woonde, rolt Selina Mkhabela (79) demonstratief haar mouw op als Nederland ter sprake komt. Omdat het huisje annex museum amper nog toeristen trekt sinds Nederland – net als veel andere landen – vorige week Zuid-Afrika in de ban deed wegens de ontdekking van de omikronvariant, ontvangt Mkhabela vrijwel geen klanten meer in haar nabijgelegen restaurant. En daarover is de vrouw boos, heel boos, getuige het vertoon van haar spierballen.

‘Vertel de Nederlandse leiders maar dat ze naar mij toe moeten komen’, zo verkondigt Mkhabela, waarna ze in typisch Afrikaans duidelijk maakt dat ze Mark Rutte, Hugo de Jonge en de rest van het Haagse kabinet een fl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.