Gelekte documenten tonen directe orders aan van president Xi Jinping voor het stelsel van ‘heropvoedingskampen’ in Xinjiang

Nieuws
De Chinese president Xi Jinping heeft de directe aanzet gegeven voor het opzetten van het systeem van massale detentie, strikte surveillance, dwangarbeid, gedwongen geboortecontrole en speciale opvoedingscentra voor de Oeigoeren in Xinjiang.
Jan van Benthem
zaterdag 4 december 2021 om 16:49
Sir Geoffrey Nice bij de opening van de eerste reeks hoorzittingen van het Uyghur Tribunal. Dit onafhankelijke burgertribunaal doet op 9 december op basis van documenten, verklaringen van getuigen en slachtoffers uitspraak over de vraag of China misdaden tegen de menselijkheid pleegt tegen Oeigoeren in Xinjiang. Peking noemt het tribunaal 'een machine om leugens te produceren'.
Sir Geoffrey Nice bij de opening van de eerste reeks hoorzittingen van het Uyghur Tribunal. Dit onafhankelijke burgertribunaal doet op 9 december op basis van documenten, verklaringen van getuigen en slachtoffers uitspraak over de vraag of China misdaden tegen de menselijkheid pleegt tegen Oeigoeren in Xinjiang. Peking noemt het tribunaal 'een machine om leugens te produceren'. beeld afp / Tolga Akmen

Londen

Dat blijkt uit geheime Chinese overheidsdocumenten die het Uyghur Tribunal in september in handen heeft gekregen. De Duitse wetenschapper Adrian Zenz, die in 2019 het massale systeem van ‘heropvoeding’ en het scheiden van kinderen van hun ouders in Xinjiang onthulde, heeft deze documenten voor het tribunaal bestudeerd. Daartussen bleek een ‘topgeheim’ stuk te zitten dat de tekst bevat van een toespraak van president Xi Jinping

Daarin geeft hij de regionale bestuurders in Xinjiang aanwijzingen om een contraterrorismewetgeving op te stellen die als basis ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’