De Taliban zit met de handen in het haar door de crisis in Afghanistan

Achtergrond
De Europese Unie heeft op hoog niveau overleg gevoerd met de Talibanleiders over de humanitaire crisis in het land. Die is zo ernstig dat Talibanpremier Akhund in zijn eerste toespraak op televisie sprak van ‘een beproeving’ door Allah.
Jan van Benthem
maandag 29 november 2021 om 21:53 aangepast 09:00
Alle Afghanen moeten roepen tot Allah om de droogte en de problemen weg te nemen, zegt Talibanpremier Akhund.
Alle Afghanen moeten roepen tot Allah om de droogte en de problemen weg te nemen, zegt Talibanpremier Akhund. beeld afp / Bulent Kilic

Kabul – Doha

‘We moeten het allemaal uitschreeuwen tot Allah, dat hij zijn zegen over ons laat regenen en de droogte in ons land mag worden uitgewist en onze problemen worden opgelost.’ De eerste televisietoespraak van de nieuwe Talibanpremier van Afghanistan, Mullah Hassan Akhund, was geen feestrede van een overwinnend regime. Het land staat op de rand van een enorme humanitaire crisis waarmee het Talibanregime zich geen raad weet. ‘Dit is een grote test door Allah omdat zijn dienaren zijn begonnen tegen hem in opstand te komen’, meent Akhund.

Er is een hongersnood gaande, erkende hij zaterdagavond..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte wil Europese migratiedeal met Tunesië. 'Europa lost het verkeerde probleem op'

Sinds de haatspeech van president Kais Saied wordt Tunesië steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: ze zijn in het land niet welkom, maar kunnen er ook niet weg.

Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.