Een nieuwe generatie Bosniërs is klaar met ‘verstikkende angst’ en wil eenheid, maar hoe?

Achtergrond
Bosnië en Herzegovina bevindt zich in de grootste crisis sinds de oorlog 26 jaar geleden. De Bosnisch-Servische president Milorad Dodik schendt de vredesakkoorden en dreigt met afscheiding van het Servische deel. Onderhuids bouwen spanningen zich op. ‘Dodik weet hoe hij mensen met een trauma kan manipuleren.’
Marjolein Koster
maandag 29 november 2021 om 03:20 aangepast 06:55
In Sarajevo is op verschillende plekken graffiti verschenen. Mir betekent vrede. Op de achtergrond een muurschildering ter herdenking van Srebrenica.
In Sarajevo is op verschillende plekken graffiti verschenen. Mir betekent vrede. Op de achtergrond een muurschildering ter herdenking van Srebrenica. beeld nd

Sarajevo

‘Toen Dodik onlangs aankondigde een eigen Bosnisch-Servisch leger te willen instellen, lachte ik dit eerst weg’, zegt Branko Culibrk. ‘Daarna realiseerde ik me dat zijn woorden en acties nu agressiever zijn dan andere keren. Daar maak ik me wel zorgen over.’

‘Ik heb veel verschillende identiteiten, maar de belangrijkste is dat ik vredesactivist ben.’ Anderen zien Culibrk ook als een Bosnische Serf, zelf neemt hij die identiteit liever niet aan. Als er verkiezingen zijn, kruist hij het hokje ‘overig’ aan, een vierde categorie naast Bosniak, Kroaat en Serf. ‘Maar ik zie wel dat het belangrijk is dat mensen met Servische namen als Branko of Goran zich uitspreken tegen hun president Dodik. Ik herinner me de oorlog nog. Mijn ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.