Een nieuwe generatie Bosniërs is klaar met ‘verstikkende angst’ en wil eenheid, maar hoe?

Achtergrond
Bosnië en Herzegovina bevindt zich in de grootste crisis sinds de oorlog 26 jaar geleden. De Bosnisch-Servische president Milorad Dodik schendt de vredesakkoorden en dreigt met afscheiding van het Servische deel. Onderhuids bouwen spanningen zich op. ‘Dodik weet hoe hij mensen met een trauma kan manipuleren.’
Marjolein Koster
maandag 29 november 2021 om 03:20 aangepast 06:55
In Sarajevo is op verschillende plekken graffiti verschenen. Mir betekent vrede. Op de achtergrond een muurschildering ter herdenking van Srebrenica.
In Sarajevo is op verschillende plekken graffiti verschenen. Mir betekent vrede. Op de achtergrond een muurschildering ter herdenking van Srebrenica. beeld nd

Sarajevo

‘Toen Dodik onlangs aankondigde een eigen Bosnisch-Servisch leger te willen instellen, lachte ik dit eerst weg’, zegt Branko Culibrk. ‘Daarna realiseerde ik me dat zijn woorden en acties nu agressiever zijn dan andere keren. Daar maak ik me wel zorgen over.’

‘Ik heb veel verschillende identiteiten, maar de belangrijkste is dat ik vredesactivist ben.’ Anderen zien Culibrk ook als een Bosnische Serf, zelf neemt hij die identiteit liever niet aan. Als er verkiezingen zijn, kruist hij het hokje ‘overig’ aan, een vierde categorie naast Bosniak, Kroaat en Serf. ‘Maar ik zie wel dat het belangrijk is dat mensen met Servische namen als Branko of Goran zich uitspreken tegen hun president Dodik. Ik herinner me de oorlog nog. Mijn ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.

Afbeelding

Krijgsmacht Nederland en Duitsland meer verweven: 'Het maakt ons gezamenlijk sterker'

De laatste van de drie brigades van de Koninklijke Landmacht komt donderdag onder Duits bevel. Met de integratie van de 13e brigade uit Oirschot wordt een volgende stap gezet. ‘Samen kunnen we meer.’

Afbeelding

Is laks klimaatbeleid een schending van mensenrechten? Het Europees Hof is aan zet

De potentiële gevolgen van klimaatverandering zijn bekend, aan overheden de taak om in te grijpen. Maar wanneer een overheid dit onvoldoende doet, komt dat dan neer op een schending van mensenrechten?

Afbeelding

Green Deal nog meer onder druk

Het lot van de traditionele verbrandingsmotor vanaf 2035 werd afgelopen week binnen de EU bezegeld.

Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.