Net gekozen premier in Zweden treedt alweer af

Nieuws
Magdalena Andersson is afgetreden op de dag dat ze was gekozen tot eerste vrouwelijke premier van Zweden. De Groenen trokken hun steun in voor de moeizaam tot stand gekomen regeringscoalitie, waarop Andersson haar aftreden aankondigde.
anp
woensdag 24 november 2021 om 19:14
Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. beeld Epa/pontus Lundahl

Stockholm

Volgens haar is de vorming van een nieuwe regering nu in handen van de parlementsvoorzitter. De sociaaldemocrate heeft de hoop uitgesproken toch een nieuwe regering te kunnen leiden, zonder coalitiegenoten. De 54-jarige oud-minister van Financiën Andersson had bij een vertrouwensstemming de steun van 117 parlementariërs, net genoeg voor een benoeming. Maar kort daarna, toen een begrotingsvoorstel van drie oppositiepartijen werd aangenomen, besloten de Groenen de coalitie te verlaten. Het was de eerste keer dat het parlement een begroting goedkeurde in samenspraak met een ‘extreme, uiterst rechtse partij’, zei Per Bolund, een van de twee leiders van de Groenen over de populistische Zweden Democraten. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?