In Qatar overleden in 2020 vijftig bouwvakkers: ‘Meest betrouwbare onderzoek naar arbeidsongevallen’

Nieuws
Vijftig bouwvakkers zijn in 2020 in Qatar omgekomen tijdens hun werk. Het is voor het eerst dat er zulke gedetailleerde cijfers uit het land naar buiten komen.
Willem Vissers / vk
zaterdag 20 november 2021 om 06:41
De vijftig doden werkten in alle sectoren van de bouw.
De vijftig doden werkten in alle sectoren van de bouw. beeld Karim Jaafar / afp

Genève

In Qatar werken naar schatting twee miljoen arbeidskrachten uit landen als India, Nepal, Bangladesh, Pakistan en Filipijnen. De regering van de oliestaat is meermaals gevraagd om betere werkomstandigheden voor de bouwvakkers, vrijwel allemaal migranten, en meer transparantie als het gaat om het registreren van ongevallen. Daarover is nu een rapport verschenen van een afdeling van de Verenigde Naties, de International Labour Organisation (ILO), als gevolg van een samenwerking tussen tal van instanties, waaronder werkgevers, ministeries en ziekenhuizen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.