Migrantenkamp aan Poolse grens verlaten, maar crisis niet voorbij

Nieuws
Tien dagen nadat een grote groep migranten richting de grensovergang bij Kuźnica liep en daar zijn tenten opsloeg, laten helikopterbeelden van de Poolse regering een verlaten kampement zien. Maar de crisis is nog niet voorbij.
Arnout le Clercq / vk
vrijdag 19 november 2021 om 21:32
Een verlaten migrantenkamp bij de Belarussische-Poolse grens.
Een verlaten migrantenkamp bij de Belarussische-Poolse grens. beeld Leonid Shcheglov / Belta / afp

Kuźnica 

De Belarussische regering heeft de migranten ondergebracht in een logistiek centrum in het grensplaatsje Broezgi, waar met de nodige improvisatie slaapplekken zijn gecreëerd. De groep, die volgens de autoriteiten circa tweeduizend mensen telt, heeft nu in elk geval een dak boven het hoofd. De Belarussische regering neemt nu de rol aan van hulpverlener, bij een groep mensen die ze kortgeleden nog inzette als menselijk wapen om druk uit te voeren op de EU.

Ook de Poolse regering meldt dat bij Kuznica geen migranten meer direct in de buurt van de grens verblijven. Eerder sliep de volledige groep daar in de buitenlucht, waar de temperaturen ’s nachts beneden het vriespunt kwamen. Belarussische soldaten distribueerden brandhout, water ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’