Nabestaanden Amerikaanse slachtoffers in Afghanistan willen monument: ‘Onderdeel van rouwproces’

Achtergrond
Familieleden van de slachtoffers van de jongste Amerikaanse oorlog vechten voor een monument. De politiek heeft geen haast. En er is er al één.
Riekelt Pasterkamp
vrijdag 19 november 2021 om 03:20 aangepast 06:47
Het Fallen Heroes Memorial bestaat uit 7063 rode, zilveren en blauwe ‘dogtags’ (hondenpenningen) die samen de Amerikaanse vlag vormen.
Het Fallen Heroes Memorial bestaat uit 7063 rode, zilveren en blauwe ‘dogtags’ (hondenpenningen) die samen de Amerikaanse vlag vormen. beeld vau

Washington

Met de chaotische terugtrekking uit Afghanistan eind augustus zit de Global War on Terror er voor de Amerikanen op. Althans, dat is de mening van president Joe Biden. De strijd in Afghanistan, Irak en andere plekken in de wereld duurde twintig jaar en vroeg de levens van ruim 7000 Amerikaanse militairen. Meer dan 50.000 anderen raakten gewond. Zij die de strijd met hun leven moesten bekopen, waren vaak jonge mannen en vrouwen. Familieleden van hen pleiten voor een monument in Washington DC.

De families hebben ook al een plek bedacht voor het nieuwe monument: naast het Vietnam-monument of aan de oevers van de Potomac-rivier met uitzicht op de nationale erebegraafplaats Arlington, waar veel militairen begraven liggen. ‘Het moet ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.