Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

Nieuws
De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen. Met dit slotakkoord werd de klimaattop in Glasgow zaterdagavond, ruim een dag later dan gepland – afgesloten.
Marc Peeperkorn / vk
maandag 15 november 2021 om 02:01 aangepast 06:01
Klimaattopvoorzitter Alok Sharma (rechts) aan het slot van de onderhandelingen voor het Glasgow-akkoord.
Klimaattopvoorzitter Alok Sharma (rechts) aan het slot van de onderhandelingen voor het Glasgow-akkoord. beeld afp / Paul Ellis
Glasgow COP26

Glasgow

Vrijwel geen van de 197 deelnemende landen toonde zich erg enthousiast over de slotconclusies maar nog langer onderhandelen of een mislukking van de klimaattop, wilde niemand voor zijn rekening nemen. ‘We slagen samen of we falen samen’, waarschuwde de Britse voorzitter Sharma bij de start van wat uiteindelijke de laatste gespreksronde werd.

Over het akkoord, waarmee alle 197 deelnemende landen moesten instemmen, werd tot de laatste minuut tussen de tafels in grote plenaire vergaderzaal onderhandeld. De EU en de VS namen daarbij het voortouw om China en de armere landen tot inschikkelijkheid te bewegen. Sharma keek aanvankelijk wat verloren toe vanaf zijn voorzittersstoel. Pas op eind bemoeide hij zich – gewapend met een groot schr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.