In Afrika gaan mensen ook dood aan corona, ze worden alleen niet geregistreerd

Analyse
Hoelang blijven we doen alsof de coronacrisis het Afrikaanse continent voorbijgaat? Data over het aantal coronadoden ontbreken in de meeste Afrikaanse landen. Maar wat zeggen al die vers gedolven graven dan?
Annegina Randewijk
vrijdag 12 november 2021 om 13:23 aangepast 14:13
Een dronefoto van enkele nieuw gegraven graven in de Westpark-begraafplaats in Johannesburg.
Een dronefoto van enkele nieuw gegraven graven in de Westpark-begraafplaats in Johannesburg. beeld epa / Kim Ludbrook

Toen ik drie weken geleden uit het vliegtuig in Lilongwe stapte, dacht ik dat het ‘coronaprobleem’ wel mee zou vallen in Malawi. De officiële teller stond op 2300 doden op een populatie zo groot als Nederland. ‘Het effect van corona in Malawi’ had daarom mijn onderwerpenlijstje niet gehaald. Maar het bleef wel in mijn hoofd rondspoken.

Afrika is – na Antarctica – het continent met procentueel de minste coronabesmettingen en -doden. Tenminste, dat laten de statistieken zien. 

Maar de Afrikaanse landen die het hardst getroffen zijn – zoals Zuid-Afrika, Egypte, Tunesië en Algerije – horen bij de acht landen die daadwerkelijk de capaciteit hebben..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.