Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Achtergrond
Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de VS en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’
Maurits Chabot en Peter Wierenga / vk
donderdag 11 november 2021 om 21:02
Ed Nijpels
Ed Nijpels beeld anp / Laurens van Putten
Glasgow COP26

Glasgow

Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord:

‘Het is mooi dat de twee grootste vervuilers van de wereld – China en de VS zijn samen goed voor 38 procent van de mondiale uitstoot – tot een verklaring komen. Politiek gezien knap gedaan ook, om ondanks een zee aan onderlinge verschillen en conflicten, zoals Taiwan, nu gezamenlijk op te trekken. Maar er staat niets concreets in dat akkoord. Er wordt niet één percentage genoemd. Ze zijn het eens dat klimaatverandering de komende tien jaar een groot vraagstuk wordt. Tsjonge. Toch kan het van betekenis zijn: in Parijs leidde de toenadering tussen de VS en China tot het Parijs-akkoord. Het is te hopen dat China en de VS de andere landen nog stimuleren, anders is er wein..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.