Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Achtergrond
Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week, waar de chaos overheerst en het uitzicht op succes nog ver weg is.
Marc Peeperkorn / vk
dinsdag 9 november 2021 om 21:16 aangepast 11:11
Als de Amerikaanse oud-president Barack Obama het podium opkomt, staan de journalisten rijendik. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry trekt minder aandacht.
Als de Amerikaanse oud-president Barack Obama het podium opkomt, staan de journalisten rijendik. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry trekt minder aandacht. beeld afp / Paul Ellis
Glasgow COP26

Glasgow

Ruim 40.000 mensen zijn geaccrediteerd voor deze 26e VN-klimaattop, onder wie 14.124 lobbyisten van allerhande organisaties en 22.274 delegatieleden van de bijna 200 deelnemende landen. Daarnaast is er een technische staf van 4000 medewerkers, zijn er bijna 4000 journalisten aanwezig, plus een paar 1000 veiligheidsbeambten, bar- en restaurantmedewerkers en schoonmakers. Alles bij elkaar circa 50.000 mensen.

Gelukkig zijn die niet allemaal tegelijk in het congrescentrum. Zodra het bezoekersaantal ruim door het plafond van 10.000 schiet, gooit de organisatie de deur dicht vanwege covidrestricties. Maar ook dan zijn het er veel, te veel. Lange rijen voor een badge, koffie, een broodje, het toilet. Journalisten op de grond omdat er gee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.