Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Achtergrond
Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Indiër Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden.
Yvonne Hofs en Marc Peeperkorn / vk / vk
dinsdag 2 november 2021 om 22:15
Alok Sharma, de voorzitter van de COP26-klimaatconferentie.
Alok Sharma, de voorzitter van de COP26-klimaatconferentie. beeld afp / Paul Ellis
Glasgow COP26

Glasgow

‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren.’ De voorzitter van de COP26-klimaatconferentie wond er in zijn openingstoespraak geen doekjes om: de bijna tweehonderd ondertekenaars van het Akkoord van Parijs moeten meer boter bij de vis doen. Minder woorden, meer daden om de gestelde klimaatdoelen te halen. ‘Dit is onze laatste beste kans om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graden te houden. Samen kunnen we in het komende decennium de enorme kansen grijpen die er zijn voor duurzame groei, goede ‘groene’ banen en goedkopere groene energie.’ Dat laatste appel verraadt dat de spreker zich in de eerste plaats richt tot conservatieve en liberale wereldleiders. Politici die meer belang hechten aan economische ontwikkeling en werkg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.