Burgeroorlog in Ethiopië dreigt. Vier vragen en antwoorden

Achtergrond
Precies een jaar na het begin van de oorlog in de Ethiopische regio Tigray zijn de rollen volledig omgedraaid: de Tigrese rebellen rukken op richting de federale hoofdstad Addis Abeba. Premier Abiy Ahmed van Ethiopië, in 2019 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, roept burgers nu op de wapens op te pakken.
Mark Schenkel / vk
dinsdag 2 november 2021 om 20:38
Afbeelding
beeld afp / Amanuel Sileshi

Addis Abeba

Wat is de laatste stand van zaken?

De ministerraad heeft dinsdag een nationale noodtoestand afgekondigd. De rebellen uit Tigray bezetten sinds afgelopen weekeinde twee belangrijke plaatsen: de steden Dessie en Kombolcha, gelegen aan een hoofdweg richting Addis Abeba, dat zich zo’n 380 kilometer rijden zuidwaarts bevindt. Deze afstand is ongeveer net zo groot als de afstand die de rebellen reeds hebben afgelegd sinds zij in juni aan een opzienbarend offensief zijn begonnen.

Premier Abiy grijpt nu naar radicale middelen: via Facebook riep hij zondag Ethiopische burgers op om hun alledaagse beslommeringen te laten voor wat ze zijn, wapens te verzamelen en de opmarcherende rebellen te ‘begraven’. Op het reguliere leger kan Abiy stee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.