Laatste Jood heeft Afghanistan verlaten. ‘Ze heeft haar Joods-zijn nooit verloochend’

Achtergrond
Een maand geleden brachten de internationale media het bericht dat de laatste Afghaanse Jood, Zebulon Simentov, het land was ontvlucht. Nu blijkt dat er nog een laatste Jood was, een verre nicht van Simentov. Ook zij heeft het land nu verlaten, meer dan een maand na haar familielid, samen met een aantal kinderen en kleinkinderen.
Rob Vreeken / vk
maandag 1 november 2021 om 02:01 aangepast 07:44
De 83-jarige Tova Moradi
De 83-jarige Tova Moradi beeld ap / Franc Zhurda

Amsterdam

Persbureau AP sprak de vrouw, Tova Moradi, telefonisch in de Albanese kustplaats Golem, waar onlangs zo’n tweeduizend Afghaanse vluchtelingen zijn neergestreken. ‘Ik houd zo veel van mijn land’, zei ze, ‘maar ik moest weg omdat mijn kinderen gevaar liepen.’ De 83-jarige Moradi werd in Kabul geboren in een gezin met tien kinderen. Haar ouders, broers en zussen verlieten Afghanistan al zo’n veertig jaar geleden, maar zij bleef. Op haar zestiende was ze weggelopen van huis en getrouwd met een moslim. Ze bekeerde zich echter niet tot de islam en hield vast aan een aantal Joodse tradities. ‘Ze heeft haar Joods-zijn nooit verloochend’, zei haar dochter Khorshid vanuit Canada, waar zij heen ging nadat de Taliban in de jaren negentig aa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.