Franse premier roept EU op om de Britten te laten voelen ‘hoe pijnlijk de brexit is’

Nieuws
De Britten moeten voelen dat hun vertrek uit de Europese Unie ‘meer schade berokkent’ dan wanneer ze lid waren gebleven van het Europese samenwerkingsverband.
Ruurd Ubels
maandag 1 november 2021 om 02:01 aangepast 07:13
Franse premier Jean Castex.
Franse premier Jean Castex. beeld afp / Filippo Monteforte

Brussel

Dit schrijft de Franse premier Jean Castex in een brief aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. 

Castex heeft zijn brief, die zaterdag uitlekte via de Britse pers, opgesteld naar aanleiding van het Frans-Britse visserijconflict. De kwestie draait onder meer om de vraag of Britse vissers mogen vissen in de wateren rondom het eiland Jersey, een Brits kroonbezit bij de Franse kust. Frankrijk nam donderdag een Britse vissersboot in beslag die niet de juiste vergunning zou hebben om in Franse wateren te vissen. Volgens Parijs is het Britse gedrag in strijd met de brexitafspraken. De Britten zeggen dat de vergunning wel in orde was en ontboden de Franse ambassadeur in Lo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’