Broeikasgassen als CO2 vormen een bedreiging - maar bieden ook kansen. Je kunt zelfs letterlijk leven van de lucht

Achtergrond
Energie, ons eten, vervoer, het kan allemaal anders als er maar echt op wordt ingezet. Bedrijven nemen het voortouw en creëren kansen die eerder voor onmogelijk werden gehouden.
Jan van Benthem
vrijdag 29 oktober 2021 om 12:00 aangepast 10:11
Het concept van de Oceanbird van Wallenius, 200 m. lang, 32.000 ton, met metalen zeilen tot 105 meter hoogte.
Het concept van de Oceanbird van Wallenius, 200 m. lang, 32.000 ton, met metalen zeilen tot 105 meter hoogte. beeld wallenius
Glasgow COP26 Klimaat

Broeikasgassen, daarover zal het op de Klimaattop in Glasgow vooral gaan. Ze zorgen ervoor dat de aarde snel opwarmt. Vorig jaar zijn er meer bijgekomen dan gemiddeld in de tien jaar ervoor, meldde de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties, de WMO. Voorlopig wordt dat ook niet minder. China bouwt nog steeds in rap tempo kolencentrales bij en in Europa vechten we bijna om de aanvoer van meer aardgas. In Nederland stelde het KNMI de verwachtingen voor de zeespiegelstijging bij naar boven: tussen de 1,2 en twee meter aan het eind van deze eeuw. Over de hele wereld zullen kinderen die nu leven veel meer de gevolgen van de klimaatverandering ervaren dan wij nu doen, zo waarschuwde Unicef, het kinderfonds van de VN, al eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.