Nieuw leven voor Joods erfgoed in de Turkse stad Izmir. Nu de kleine Joodse gemeenschap nog

Achtergrond
Midden in de Turkse stad Izmir worden oude synagogen hersteld. Het culturele erfgoed blijft zo bewaard, maar de Joodse gemeenschap zelf dreigt te verdwijnen. ‘Niemand denkt na over de volgende generatie.’
Ingrid Woudwijk
vrijdag 29 oktober 2021 om 02:00 aangepast 07:57
Interieur van de Etz Hayim-synagoge.
Interieur van de Etz Hayim-synagoge. beeld Ingrid Woudwijk

Izmir

Op het eerste gezicht lijkt de Havrastraat in Izmir een bazaar zoals vele anderen in Turkije: visverkopers, schoenenverkopers, een koffiehuis. Veel drukte, veel schreeuwende mannen en een intense vislucht. Maar als je weet dat havra synagoge betekent in het Turks, dan kijk je met andere ogen en zie je opeens tussen het rek met slippers en de witte zakken met leerrestjes een blauwe deur met een bordje: ‘Shalom synagoge’. En in een zijstraat voorbij de slager met de schapenkoppen in de vitrine, staan recht tegenover elkaar de Hevra- en de Etz Hayim-synagoge. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.