Met machtsgreep in Sudan komt een abrupt einde aan een korte periode van democratisering

Achtergrond
De Sudanese legerleider generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft met zijn strijdkrachten de macht gegrepen in het Afrikaanse land. Hij heeft de overgangsregering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. Het is een pijnlijke, maar niet onverwachte ontwikkeling in de prille democratie.
Mark Schenkel / vk
dinsdag 26 oktober 2021 om 02:02 aangepast 06:48
Sudanese demonstranten gooien met stenen en verbranden autobanden om in Khartoem de weg te blokkeren.
Sudanese demonstranten gooien met stenen en verbranden autobanden om in Khartoem de weg te blokkeren. beeld afp / Omar Al-Bashir

Khartoem

Opnieuw voelen Sudanese burgers zich geroepen om de straat op te gaan. Maar brachten ze in 2019, met hun Arabische Lente-achtige volksopstand, nog een wreed bewind ten val, nu proberen ze met de moed der wanhoop te voorkomen dat de verworvenheden van die roemruchte revolutie definitief om zeep worden geholpen.

Dat het alle hens aan dek is, bleek maandagochtend, toen het leger aankondigde in z’n eentje verder te zullen regeren. Sudanese burgerpolitici, onder wie premier Abdalla Hamdok, werden door militairen vastgezet. Het gebouw van de staatsomroep werd bestormd en het vliegveld in de hoofdstad Khartoem werd platgelegd. Bovendien is het Sudanese internet aan banden gelegd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?