Cruciale VN-klimaattop kent hobbelige aanloop: sponsoren klagen over ‘mismanagement’

Nieuws
De aanloop naar de klimaattop in Glasgow, de belangrijkste sinds Parijs, verliep al bepaald niet rimpelloos. Nu blijkt dat grote sponsoren hun beklag hebben gedaan over de Britse organisatie.
Niels Waarlo / vk
woensdag 20 oktober 2021 om 02:00 aangepast 07:10
Glasgow maakt zich op voor de belangrijke klimaattop COP26 die zondag 31 oktober begint.
Glasgow maakt zich op voor de belangrijke klimaattop COP26 die zondag 31 oktober begint. beeld afp / Andy Buchanan
Glasgow COP26 Klimaat

Amsterdam

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van gesprekken met ingewijden. Bedrijven als techgigant Microsoft en omroep Sky zouden in mails en officiële brieven hebben geklaagd over ‘mismanagement’ en ‘zeer jonge, zeer onervaren’ ambtenaren die slecht communiceren. Zo zou nog steeds niet duidelijk zijn hoe het evenement, dat over twee weken begint, er precies uit komt te zien en welke rol er is weggelegd voor de sponsoren, die miljoenen neertellen.

COP26, zoals de klimaatconferentie in Schotland heet, wordt gezien als cruciaal voor het slagen van wereldwijd klimaatbeleid. Afgevaardigden van bijna tweehonderd landen, die zes jaar geleden het klimaatakkoord van Parijs ondertekenden, moeten tot concrete afspraken komen om de uit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Akkoord op klimaattop: wereld scherpt klimaatambities aan, extra geld voor arme landen

De wereld scherpt haar klimaatambities aan en de armste landen wordt extra financiële hulp in het vooruitzicht gesteld voor de benodigde groene miljardeninvesteringen.

Afbeelding

Hoe hoopgevend is de klimaatdeal van China en de VS?

Doorbraak of wassen neus: hoe hoopgevend is het akkoord van de Verenigde Staten en China over de uitstoot van broeikasgassen? ‘Dit is een manmoedige noodsprong.’

Afbeelding

Hoop dat chaos tot resultaat leidt: ‘De komende twee dagen moeten we echt in een hogere versnelling gaan’

Het hoopgevende aan de chaostheorie is dat achter schijnbare wanorde een systeem schuilgaat dat ordelijk tot resultaat leidt. Het is een laatste houvast voor de deelnemers aan de klimaattop in Glasgow deze week.

Afbeelding

Wetenschappers: uitstoot in 2030 twee keer zo hoog als zou moeten

De uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 nog altijd twee keer zo hoog zijn als nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Daarvoor waarschuwt de onafhankelijke denktank CAT.

Afbeelding

Voorzitter Glasgow-top is klimaatbekeerling en ‘ontzettend saai’

Bij de klimaatconferentie in Glasgow is het erop of eronder. De Brit Alok Sharma moet alles in goede banen zien te leiden. ‘Wat Parijs beloofde, moet Glasgow leveren’, zo stelde hij. Wie is Alok Sharma?

Afbeelding

Honderd landen sluiten zich aan bij ‘methaanpact’ EU en VS

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.