Onderhandelingen in Duitsland beginnen: SPD-leider Scholz zet in op centrum-linkse regering

Nieuws
In Berlijn gaan de sociaaldemocratische SPD, de groenlinkse Bündnis 90/Die Grünen en de rechts-liberale FDP onderhandelen over een nieuwe Duitse regering. Na aftastende gesprekken beginnen donderdag de onderhandelingen.
Ruurd Ubels
woensdag 6 oktober 2021 om 21:59
Christian Lindner
Christian Lindner beeld epa / Filip Singer

Berlijn

De drie partijen behaalden eind september bij de bondsdagverkiezingen samen ruim 55 procent van de stemmen. SPD en Bündnis 90/Die Grünen (Groenen) hadden tijdens de verkiezingscampagne al gezegd dat ze samen een nieuwe regering wilden vormen.

Het is tijd om Duitsland economisch en industrieel te moderniseren en de strijd tegen klimaatverandering te intensiveren, zei SPD-leider Olaf Scholz woensdag na de aankondiging van de coalitiebesprekingen. ‘Daar gaan we het nu over hebben.’ Scholz is de beoogde nieuwe bondskanselier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.