WHO: medewerkers gebruikten machtspositie voor misbruik

Nieuws
Kwetsbare meisjes, vrouwen en mannen werden doelbewust misbruikt en verkracht door hulpverleners tijdens de ebola-uitbraak van 2018 tot 2020 in de Democratische Republiek Congo. Dit bevestigt het onderzoeksrapport van een onafhankelijke commissie - in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - dat dinsdag uitkwam.
Annegina Randewijk
donderdag 30 september 2021 om 02:00
Ook verpleegkundigen hadden te maken met seksueel misbruik tijdens de ebolacrisis in Congo.
Ook verpleegkundigen hadden te maken met seksueel misbruik tijdens de ebolacrisis in Congo. beeld epa

Goma

Het onderzoek focust zich op het misbruik dat is gepleegd door medewerkers van de WHO. Van de 83 daders werkten 21 voor de WHO. Het misbruik, waaronder negen verkrachtingen, werd gepleegd door zowel Congolese als buitenlandse hulpverleners. De daders kwamen uit alle lagen van de organisatie: van vrachtwagenchauffeurs tot epidemiologen en doktoren. De slachtoffers waren 13 tot 43 jaar oud. Het gaat om 63 vrouwen en 12 mannen.    

Het rapport beschrijft onder gefingeerde namen de ervaringen van enkele slachtoffers. Hierdoor ontstaat een beeld van daders die bewust hun machtspositie gebruikten om de financieel afhankelijke slachtoffers seksueel te misbruiken. Zoals ‘Nadira’ die werkte als archivaris voor de WHO. Zij vertelt aan de onderz..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.