Marineschip Evertsen zit tussen twee vuren

Achtergrond
Terwijl de spanningen tussen China en Taiwan verder oplopen doet een Nederlands marineschip deze week in de regio mee aan een grote oefening met Amerikaanse en Britse vliegdekschepen.
Riekelt Pasterkamp
dinsdag 28 september 2021 om 20:39
Kapitein-luitenant ter zee Rick Ongering is commandant van Zr.Ms. Evertsen, momenteel in de Filipijnse Zee.
Kapitein-luitenant ter zee Rick Ongering is commandant van Zr.Ms. Evertsen, momenteel in de Filipijnse Zee. beeld koninklijke marine

Den Helder

‘We zijn een paar dagen in de Filipijnse Zee’, zegt kapitein-luitenant ter zee Rick Ongering dinsdag via een digitale verbinding. ‘Eind van deze week oefenen we met de Amerikaanse vliegdekschepen USS Ronald Reagan en USS Carl Vinson en de Britse carrier HMS Queen Elizabeth. Dat is uniek, een oefening met drie carrier strike groups komt bijna nooit voor.’ Het gaat om tientallen tot de tanden bewapende marineschepen en tal van gevechtsvliegtuigen.

Ongering (46) is commandant van Zr.Ms. Evertsen, een luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine. Het marineschip - met 180 mensen aan boord - is al sinds mei van dit jaar onderweg met de Britse Carrier Strike Group, een groep internationale marineschepen rondom h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Oekraïne vreest nog deze maand Russisch offensief

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.

Afbeelding

Bond: 2,8 miljoen betogers tegen pensioenplan

In Frankrijk zijn volgens een links-radicale vakbond 2,8 miljoen mensen gaan demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering. Volgens de regering waren het er 1,27 miljoen.