Hotelmanager ‘Hotel Rwanda’ krijgt 25 jaar cel voor terrorisme

Nieuws
In Rwanda is voormalig hotelmanager en opposant van de regering Paul Rusesabagina (67) maandag schuldig bevonden aan terrorisme en tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens een rechtbank steunde Rusesabagina in 2018 gewapende rebellen. Rusesabagina weigerde uit protest om de uitspraak in de hoofdstad Kigali bij te wonen.
Mark Schenkel / vk
maandag 20 september 2021 om 20:53
Paul Rusesabagina
Paul Rusesabagina beeld epa / Eugene Uwimana

Kigali

Rusesabagina geniet internationaal bekendheid als de hotelmanager die tijdens de genocide van 1994 in Rwanda aan meer dan 1.200 mensen een veilig onderkomen verschafte in het Mille Collines-hotel in Kigali. De gebeurtenissen werden in 2004 verfilmd in Hotel Rwanda. Rusesabagina staat tevens bekend om zijn kritiek op de huidige machthebbers in Rwanda. Zo ontbreekt het volgens hem aan vrijheid in het land. Volgens Rwanda is Rusesabagina, die de afgelopen jaren in de VS woonde, schuldig aan het helpen organiseren van enkele dodelijke aanvallen op dorpelingen in het zuiden van het land. Bij die aanvallen, in 2018 uitgevoerd vanuit buurland Burund..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Oekraïne vreest nog deze maand Russisch offensief

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.

Afbeelding

Bond: 2,8 miljoen betogers tegen pensioenplan

In Frankrijk zijn volgens een links-radicale vakbond 2,8 miljoen mensen gaan demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering. Volgens de regering waren het er 1,27 miljoen.