VS en Britten samen tegen China, zonder EU

Nieuws
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben woensdag een pact gesloten waarmee ze de veiligheid en stabiliteit willen bevorderen in de Indo-Pacific, de regio van Azië waar China aan invloed wint. Dankzij het pact, AUKUS geheten, krijgt Australië de beschikking over acht zeer geavanceerde nucleair aangedreven onderzeeërs.
Peter Giesen / vk
vrijdag 17 september 2021 om 02:01
President Joe Biden (VS) presenteert ‘AUKUS’ virtueel, samen met Boris Johnson (VK) en Scott Morrison (Australië).
President Joe Biden (VS) presenteert ‘AUKUS’ virtueel, samen met Boris Johnson (VK) en Scott Morrison (Australië). beeld epa / Oliver Contreras

Amsterdam

China reageerde fel op het pact, hoewel het nergens in de tekst bij naam genoemd wordt. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Angelsaksische partners van een ‘achterhaalde Koude Oorlogsmentaliteit’.

Het pact is pijnlijk voor de Europese Unie, die nog steeds nauwelijks mee blijkt te tellen in geopolitiek opzicht. Uitgerekend donderdag maakte EU-buitenlandchef Josep Borrell de Europese strategie voor de Indo-Pacific bekend. De gebeurtenis werd geheel overschaduwd door het nieuws over AUKUS. 

‘Ik was niet op de hoogte, we waren er niet bij betrokken’, moest Borrell toegeven op de persconferentie. ‘En ik neem aan dat zo’n overeenkomst niet gisteren werd bekokstoofd.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Oekraïne vreest nog deze maand Russisch offensief

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.

Afbeelding

Bond: 2,8 miljoen betogers tegen pensioenplan

In Frankrijk zijn volgens een links-radicale vakbond 2,8 miljoen mensen gaan demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering. Volgens de regering waren het er 1,27 miljoen.