Zij vluchtten al eerder voor de taliban: ‘Ze hebben onze rechten afgepakt’

Achtergrond
Op de vlucht voor de Taliban hebben schooldirecteur Zarmina Rahimi en journalist Mursal Emiri alles waar ze voor hebben gewerkt, achtergelaten. In Turkije moeten ze helemaal opnieuw beginnen.
Ingrid Woudwijk
vrijdag 27 augustus 2021 om 21:01
Zarmina Rahimi en Khwaja Abdullah
Zarmina Rahimi en Khwaja Abdullah beeld Ingrid Woudwijk

Istanbul

Zarmina Rahimi (54) was directeur van de Rahman Mina meisjesschool in Kabul. Achtduizend meisjes gingen er elke dag naar school, totdat de Taliban de school sloot. Elke dag krijgt ze wanhopige WhatsApp-berichten van haar voormalige leerlingen. ‘We willen naar school, wat moeten we doen?’ Rahimi begint te huilen wanneer ze over de toekomst van deze kinderen nadenkt. ‘Ik ben hier in Turkije, maar mijn hoofd is bij al die talentvolle meisjes daar.’

Samen met haar zoon Khwaja Abdullah, zijn vrouw en hun dochter is ze in september 2020 naar Istanbul gekomen. Haar man was gewond geraakt bij een bomexplosie en kon in Turkije worden behandeld. Hij raakte verlamd en heeft het niet gered, maar de familie is hier gebleven uit angst voor de t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.