Rennen, boksen, kungfu: sporten om te overleven buiten Moria 2.0

Achtergrond
Sportactiviteiten helpen vluchtelingen op Lesbos door een bijna uitzichtloze situatie heen. ‘Ik geloof dat het goed is voor iedereen, vooral hier.’
Dario Antonelli
zaterdag 21 augustus 2021 om 02:00
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten.
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten. beeld Giacomo Sini

Mytilene

De zon brandt op de huid, de geur van helichrysumbloemen vult de lucht, het bloed klopt in de oren. Er is geen adem om de klim vol te houden. Nina en Nasim duiken op tussen de olijfbomen aan de top van het pad, ze komen terug om de achterblijvers op te pikken. ‘Goed gedaan! – Nog een paar meter en we zijn op de top van de heuvel, dan gaat het bergafwaarts! Kom op!’ Mijn schoenen lijken nu lichter, de voeten geven een nieuwe duw op de hobbelige weg, samen lopen geeft je een nieuw ritme.

Hier is niemand ooit alleen, zelfs niet bij het hardlopen. Onder de organisaties die actief zijn rond de humanitaire crisis op het eiland Lesbos, is Yoga en Sport met Vluchtelingen een uniek project. In bijna vier jaar heeft het duizenden atleten, h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?