Rennen, boksen, kungfu: sporten om te overleven buiten Moria 2.0

Achtergrond
Sportactiviteiten helpen vluchtelingen op Lesbos door een bijna uitzichtloze situatie heen. ‘Ik geloof dat het goed is voor iedereen, vooral hier.’
Dario Antonelli
zaterdag 21 augustus 2021 om 02:00 aangepast 08:26
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten.
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten. beeld Giacomo Sini

Mytilene

De zon brandt op de huid, de geur van helichrysumbloemen vult de lucht, het bloed klopt in de oren. Er is geen adem om de klim vol te houden. Nina en Nasim duiken op tussen de olijfbomen aan de top van het pad, ze komen terug om de achterblijvers op te pikken. ‘Goed gedaan! – Nog een paar meter en we zijn op de top van de heuvel, dan gaat het bergafwaarts! Kom op!’ Mijn schoenen lijken nu lichter, de voeten geven een nieuwe duw op de hobbelige weg, samen lopen geeft je een nieuw ritme.

Hier is niemand ooit alleen, zelfs niet bij het hardlopen. Onder de organisaties die actief zijn rond de humanitaire crisis op het eiland Lesbos, is Yoga en Sport met Vluchtelingen een uniek project. In bijna vier jaar heeft het duizenden atleten, h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?