Rennen, boksen, kungfu: sporten om te overleven buiten Moria 2.0

Achtergrond
Sportactiviteiten helpen vluchtelingen op Lesbos door een bijna uitzichtloze situatie heen. ‘Ik geloof dat het goed is voor iedereen, vooral hier.’
Dario Antonelli
zaterdag 21 augustus 2021 om 02:00 aangepast 08:26
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten.
Hardlopen op Lesbos: een effectieve manier om het kampleven (tijdelijk) te vergeten. beeld Giacomo Sini

Mytilene

De zon brandt op de huid, de geur van helichrysumbloemen vult de lucht, het bloed klopt in de oren. Er is geen adem om de klim vol te houden. Nina en Nasim duiken op tussen de olijfbomen aan de top van het pad, ze komen terug om de achterblijvers op te pikken. ‘Goed gedaan! – Nog een paar meter en we zijn op de top van de heuvel, dan gaat het bergafwaarts! Kom op!’ Mijn schoenen lijken nu lichter, de voeten geven een nieuwe duw op de hobbelige weg, samen lopen geeft je een nieuw ritme.

Hier is niemand ooit alleen, zelfs niet bij het hardlopen. Onder de organisaties die actief zijn rond de humanitaire crisis op het eiland Lesbos, is Yoga en Sport met Vluchtelingen een uniek project. In bijna vier jaar heeft het duizenden atleten, h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?