Ook als orthodox christen is Russische opposant Navalny gewetensgevangene

Achtergrond
Enkele maanden lang wilde Amnesty International niet opkomen voor de Russische opposant Aleksej Navalny, op grond van zijn nationalistische en vooral zijn xenofobe uitlatingen in het verleden. Maar ook nu hij weer geldt als ‘gewetensgevangene’, valt op hoe Russisch Navalny is, juist als orthodox christen.
Herman Veenhof
vrijdag 6 augustus 2021 om 14:11
Op 15 september 2012 sprak Alexander Navalny over zijn geloof tijdens een protestbijeenkomst in Moskou onder het motto 'Voor Rusland, zonder Putin'.
Op 15 september 2012 sprak Alexander Navalny over zijn geloof tijdens een protestbijeenkomst in Moskou onder het motto 'Voor Rusland, zonder Putin'. beeld afp / Kirill Kudryavtsev

‘Wie ligt er in een gewaad, kaal en gebrild op bed met de bijbel in zijn handen? Ik. Met de bijbel, want dat is het enige boek waar ik de afgelopen weken de hand op heb weten te leggen. En op bed omdat ik een hongerstaking heb afgekondigd.’

De aantekening is van Aleksej Navalny, vanuit zijn cel in de strafkolonie IK-2 in Pokrov, 100 kilometer ten oosten van Moskou. Het citaat komt voor in De boom van de hoop. Navalny in de traditie van onrecht in Rusland, een van de twee boeken over de verwoede bestrijder van Putin en het Kremlin, die onlangs in het Nederlands uitkwamen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Afbeelding

Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Alle toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert nu de geldkraan naar Hongarije open te draaien.

Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.