Wie zitten er achter de vluchtelingenstroom uit Afrika? ‘Het is beter om in zee sterven dan niets doen’

Achtergrond
Wie er achter de vluchtelingenstroom uit Afrika zitten? Georganiseerde criminele netwerken, beweren Europese leiders. Op die visie is hun migratiebeleid gebaseerd. Maar onderzoek in Senegal en Gambia levert een ander beeld op. ‘Wie echt niets kan betalen, laten we gratis instappen.’
Lex Rietman
vrijdag 30 juli 2021 om 10:22 aangepast 14:56
Een potentiële migrant op het strand van Bakau in Gambia. Vanaf de Gambiaanse kust is het hemelsbreed 1700 kilometer naar Gran Canaria.
Een potentiële migrant op het strand van Bakau in Gambia. Vanaf de Gambiaanse kust is het hemelsbreed 1700 kilometer naar Gran Canaria. beeld Lex Rietman

Op het strand van Saint-Louis, in het noorden van Senegal, zitten vier jonge mannen. Ze hebben allemaal een vak geleerd: automonteur, kleermaker, timmerman en meubelstoffeerder. Ze zijn allemaal werkloos. En ze willen allemaal naar Europa.

Ze turen naar de oceaan. Bijna veertienhonderd kilometer verderop liggen de Canarische Eilanden.

‘Eigenlijk zou ik liever hier willen blijven’, zegt Aliou Diame, de automonteur. Hij is 33, getrouwd en heeft drie kinderen. ‘Als ik hier mijn ouders en mijn gezin zou kunnen onderhouden, was er geen reden om te vertrekken. Maar ik heb geen gereedschap en geen werkplaats. Zodra ik de kans krijg, stap ik in een pirogue naar de Canarische Eilanden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’