Grondslag Europees beleid klopt niet: migratie naar Europa niet in handen maffia

Nieuws
De overtocht van migranten uit West-Afrika naar de Canarische Eilanden wordt grotendeels georganiseerd door mensen uit de lokale gemeenschap. De grondslag van het Europese beleid – dat uitgaat van grote criminele migratienetwerken – klopt niet.
redactie nd
vrijdag 30 juli 2021 om 02:00 aangepast 10:26
Afbeelding
beeld afp

Dakar

Dat blijkt uit een onderzoek van journalist Lex Rietman in samenwerking met lokale collega’s in Gambia en Senegal. Zij spraken – veelal in hun eigen taal – met honderden directbetrokkenen en deskundigen over clandestiene migratie. Rietman is correspondent in Spanje voor deze krant. Zijn onderzoek verschijnt deze week onder meer in De Groene Amsterdammer en het Nederlands Dagblad. De meeste ‘reisagenten’ die migranten overzetten per boot, zijn bekenden in de gemeenschap, blijkt uit het onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld om lokale vissers die niets meer vangen, doordat Aziatische en Europese trawlers tot dicht bij de kust komen en de zee leegvissen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?