Belarus beeft: ‘De idioten die nu aan de macht zijn arresteren hun moeders en opa’s’

Achtergrond
In een ‘Zwarte Week’ sloot het regime in Belarus tientallen websites en kantoren van de nog onafhankelijke media en ngo’s. Er zijn geen massale protesten en in het Westen ebt de aandacht weg. Maar Ardy Beld heeft wekelijks contact met zijn netwerk.
Herman Veenhof
woensdag 28 juli 2021 om 18:37 aangepast 19:23
Vrouwen lopen in verboden rood en wit, een week geleden in Minsk, de hoofdstad van Belarus.
Vrouwen lopen in verboden rood en wit, een week geleden in Minsk, de hoofdstad van Belarus. beeld epa

Minsk

‘Tuig en bandieten’. Zo noemde Alexander Loekasjenko een week geleden de onafhankelijke media en mensenrechten-instanties in Belarus. De 66-jarige president, aan de macht sinds 1994, voegde daarna meteen de daad bij het woord. In wat door Wit-Russische opposanten een ‘Zwarte Week’ wordt genoemd werden tientallen kantoren van grotendeels al verboden of tot ‘buitenlands agent’ verklaarde media en non-gouvernementele organisaties gesloten. Websites werden uit de lucht gehaald en wat meer is, tientallen opposanten gearresteerd.

gastgezin

Sinds Loekasjenko op 9 augustus 2020 zijn zesde presidentsverkiezing ‘won’, zijn ruim 35.000 mensen opgepakt. Het aantal politieke gev..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Pakistan laait de strijd weer op tussen het leger en de Taliban

De zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar kostte maandag aan zeker 100 mensen het leven. De vermoedelijke daders zijn de Pakistaanse Taliban. Wie zijn zij? Vijf vragen en antwoorden.

Afbeelding

Politiekorps Memphis heft eenheid op

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De unit ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van agenten dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.

Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.