Ergste regenval ‘in 1000 jaar’ kwelt Chinese provincie Henan

Nieuws
Enorme overstromingen als gevolg van extreem zware regenval in de midden-Chinese provincie Henan hebben aan zeker 25 mensen het leven gekost. Zeker 1,2 miljoen mensen zijn getroffen door de wateroverlast. Circa 100.000 mensen zijn geëvacueerd. Het blijft de komende dagen regenen.
Marije Vlaskamp / vk
donderdag 22 juli 2021 om 02:01 aangepast 09:39
De Gele Rivier heeft de bijnaam 'het verdriet van China'.
De Gele Rivier heeft de bijnaam 'het verdriet van China'. beeld epa

Zhengzhou

De meeste doden vielen in de provinciehoofdstad Zhengzhou, waar het metronetwerk deels overstroomde. Dat kostte twaalf mensen het leven. Ook elders in Henan – waar het nog tot zeker donderdagmiddag blijft regenen – is de toestand grimmig. De Chinese president Xi Jinping heeft de situatie woensdag op de Chinese staatstelevisie als ‘zeer ernstig’ omschreven.

In Zhengzhou, een metropool van 12 miljoen inwoners, viel op dinsdag in één uur twintig centimeter water, waardoor reizigers ondergronds in de metro vast kwamen te zitten. Op sociale media zijn filmpjes te zien van passagiers in ondergelopen metrowagons, die tot hun middel of schouders in het water staan. Anderen probeerden via een hoger gelegen randje in e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?