Bedoeld voor terroristen, gebruikt tegen journalisten: wat je moet weten over Pegasus

Achtergrond
Een consortium van media over de hele wereld heeft een groot schandaal met spionagesoftware blootgelegd. Pegasus – geavanceerde, commercieel beschikbare spyware van een bedrijf uit Israël – zou wereldwijd zijn ingezet tegen journalisten, activisten en oppositieleden.
Niels Waarlo / vk
dinsdag 20 juli 2021 om 17:42
De Hongaarse regering-Orbán ontkent, maar er zijn vele aanwijzingen dat zij spionagesoftware Pegasus inzet tegen journalisten.
De Hongaarse regering-Orbán ontkent, maar er zijn vele aanwijzingen dat zij spionagesoftware Pegasus inzet tegen journalisten. beeld epa / John Thys

Amsterdam

wat is Pegasus en hoe werkt het?

Pegasus is een softwareprogramma waarmee inlichtingen- en veiligheidsdiensten telefoons van criminelen en terroristen bespioneren. Is een telefoon besmet met dit programma, gebouwd door het Israëlische bedrijf NSO Group, dan kan de dienst onder meer meekijken met de camera, telefoontjes afluisteren en iemands gps-locatie volgen.

Aanvankelijk moest de telefoongebruiker op een malafide link klikken voordat het spionageprogramma ongemerkt werd geïnstalleerd. Tegenwoordig is Pegasus zo geavanceerd dat zo’n linkje niet meer nodig is. Zo bleek uit onderzoek van Amnesty International dat iPhones dankzij een beveiligingslek in iMessage werden geïnfecteerd via een onzichtbaar berichtje – een deuk in het ima..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’