Brussel voorziet veel strijd over groen megapakket om klimaatdoelstelling te halen

Nieuws
De Europese Commissie presenteert vandaag het grootste wetgevende pakket uit haar geschiedenis om de klimaatdoelstelling voor 2030 (minstens 55 procent minder CO2-uitstoot) te halen. De Commissie maakt een eind aan de productie van benzine- en dieselauto’s, verhoogt de prijs voor brandstof en zet een nieuw sociaal klimaatfonds op van 20 miljard euro per jaar om ‘energiearmoede’ onder burgers te voorkomen.
Marc Peeperkorn / vk
woensdag 14 juli 2021 om 02:01 aangepast 07:47
In het Europees Parlement keren zowel de liberalen als de Groenen zich tegen het beprijzen van de CO2-uitstoot van benzine, diesel en gas. Volgens de Groenen is het een te bot middel.
In het Europees Parlement keren zowel de liberalen als de Groenen zich tegen het beprijzen van de CO2-uitstoot van benzine, diesel en gas. Volgens de Groenen is het een te bot middel. beeld anp / Vincent Jannink

Brussel

Het pakket telt dertien wetsvoorstellen plus een bossenstrategie en raakt vrijwel alle burgers en economische sectoren. De Commissie verwacht harde en moeilijke discussies met de lidstaten en het Europees Parlement, die de voorstellen moeten goedkeuren. De afrondende discussie in de Commissie vandaag kan nog tot aanpassing van de plannen leiden.

Commissievoorzitter Von der Leyen en Commissaris Timmermans (Green Deal) zullen benadrukken dat het 2030-doel door alle EU-landen is onderschreven en noodzakelijk is om klimaatneutraliteit (netto geen CO2-uitstoot) in 2050 te halen. Alles wat de lidstaten uit het pakket schieten moet op een andere wijze gecompenseerd worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?