‘Egypte is een openluchtgevangenis voor critici geworden’

Achtergrond
De pittige en diepgaande kritiek van mensenrechtenorganisaties op het gevangenisregime in Egypte, zit de overheid niet lekker. Tijd voor bijstelling van de beeldvorming, met een georkestreerde rondleiding voor journalisten. Nieuwe witte schoenen voor alle gevangenen.
Joost Scheffers
woensdag 14 juli 2021 om 02:00 aangepast 07:39
De recreatie- en knutselafdeling, waar een gevangene werkt aan een potloodtekening van president al-Sisi.
De recreatie- en knutselafdeling, waar een gevangene werkt aan een potloodtekening van president al-Sisi. beeld René Clement

Caïro

Met houtskool wordt met precisie een portret van de Egyptische president al-Sisi afgerond. ‘Ik word aangemoedigd om te tekenen tijdens mijn gevangenschap en ze geven mij al het benodigde tekenmateriaal’, vertelt de tekenaar. Naast hem is opzichtig een setje gloednieuwe en ongeslepen potloden neergelegd. Het plaatje past precies in het beeld dat het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken wil laten zien in deze voor journalisten georganiseerde rondleiding in de gevangenis. Na onophoudelijke kritiek van mensenrechtenorganisaties op de behandeling van gevangenen hoopt Egypte op deze manier dat beeld te keren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?