EU akkoord met 393 miljard voor herstelplannen. Italië en Spanje grootste afnemers

Nieuws
De eerste twaalf met EU-geld gefinancierde herstelplannen krijgen vandaag groen licht van de Europese ministers van Financiën. In totaal gaat het om 393 miljard euro, met Italië (191,5 miljard euro) en Spanje (69,5 miljard euro) als grootste afnemers. Ondanks het grote bedrag, wordt geen discussie verwacht tussen de financiënministers.
redactie nd
dinsdag 13 juli 2021 om 02:01
Afbeelding
beeld afp / Aris Oikonomou

Brussel

De herstelplannen zijn – voor Brusselse begrippen – in recordtijd goedgekeurd. De eerste uitbetalingen volgen nog deze maand. Mocht komende jaren blijken dat de miljarden niet juist of frauduleus worden besteed, dan kan de geldkraan worden dichtgedraaid. Onder druk van demissionair premier Rutte is een ‘noodrem’ ingebouwd.

Vorig jaar juli stemden de Europese regeringsleiders in met het oprichten van een Europees herstelfonds van 750 miljard euro om de EU-landen uit de coronarecessie te trekken. Een moeizaam bevochten doorbraak – de EU-top duurde vier dagen en nachten – omdat de Europese Commissie het geld leent op de kapitaalmarkt en doorgeeft aan de lidstaten. Nederland had grote moeite met de komst van deze ‘Bank Brussel’.

Inmiddels ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?