Doorbraak G20-landen: wereldwijde winstbelasting voor multinationals

Nieuws
De economisch belangrijkste landen ter wereld, verenigd in de G20, zijn het eens geworden over een minimumtarief van 15 procent op de bedrijfswinsten van multinationals. Ook moeten multinationals voortaan belasting betalen in de landen waar zij hun inkomsten verdienen, zodat zij minder winst kunnen doorsluizen naar landen met lage fiscale tarieven.
Peter Giesen / vk
dinsdag 13 juli 2021 om 02:00 aangepast 09:07
Protest in Venetië tegen de vergadering van G20-landen.
Protest in Venetië tegen de vergadering van G20-landen. beeld afp / Andreas Solaro

Venetië

In Venetië zetten de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20-landen zaterdag een belangrijke stap naar de allereerste wereldbelasting. In het slotcommuniqué spraken zij van een ‘historische overeenkomst’. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de deal ‘een belastingrevolutie zoals die maar een keer in de eeuw voorkomt’.

Over het plan voor een mondiale belasting werd vorige maand al overeenstemming bereikt door de G7, de belangrijkste westerse landen. Met de G20 scharen nu ook landen als Rusland, China, India, Zuid-Korea, Brazilië en Australië zich achter een mondiale winstbelasting. De G20-landen hopen dat de resterende geschilpunten de komende maanden worden opgelost, zodat een definitief akkoord ka..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.