Beiroet toetert, huilt, scheldt en bidt in lange rijen voor de pomp. ‘Dieven, dieven, dieven!’

Achtergrond
Als Mustafa ’s avonds gaat slapen, hoort hij de stemmen nog. Het geschreeuw van mensen die benzine willen. Maar die is er niet. Het door crisis geteisterde Libanon staat stil.
Ana van Es / vk
maandag 12 juli 2021 om 16:11
Een lange rij wachtenden voor een benzinestation in Beiroet.
Een lange rij wachtenden voor een benzinestation in Beiroet. beeld afp / Joseph Eid

Beiroet

Mustafa Hammoud, 24 jaar, een uitgeput gezicht boven een rode overall van de oliemaatschappij Total, is pompbediende in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij staat aan de frontlijn van de zoveelste crisis die het bijna failliete Libanon teistert. De benzine is op.

De benzinecrisis is de zoveelste stuiptrekking van de Libanese powers that be , die van geen wijken weten. De regering is al 11 maanden demissionair. Prominente politici worden verdacht van betrokkenheid bij de allesverwoestende explosie in de haven van Beiroet, bijna een jaar geleden, maar doen er alles aan om strafvervolging te ontlopen. Het Libanese pond blijft in waarde kelderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’