Europarlementariër Van Dalen (CU): ‘Visser beslist mee over windparken op zee’

Nieuws
Vissers krijgen een mede-beslissende stem bij de bouw van nieuwe windparken op zee. Dat concludeert Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) nu het Europees Parlement (EP) met ruime meerderheid (512 voor, 21 tegen en 159 onthoudingen) zijn rapport over de uitrol van wind op zee heeft overgenomen. De stemming was dinsdagavond, de uitslag werd woensdag bekendgemaakt.
redactie rd
donderdag 8 juli 2021 om 02:00 aangepast 09:53
Peter van Dalen (ChristenUnie)
Peter van Dalen (ChristenUnie) beeld anp / Jeroen Jumelet

Straatsburg

Het rapport van Peter van Dalen vraagt aandacht voor de mogelijk negatieve gevolgen van de bouw en exploitatie van windturbines voor het leven in zee, voor de visserij en voor gemeenschappen die van de visserij afhankelijk zijn. Volgende stap in het proces is dat de Europese Commissie wetgeving gaat voorbereiden.

Volgens Van Dalen kunnen lidstaten niet meer naar eigen inzicht nieuwe windparken op zee bouwen. Ze moeten hun plannen eerst aan Brussel voorleggen. Vervolgens moet er een effectrapportage worden gemaakt, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de impact op het milieu maar ook naar de gevolgen voor de visserij en voor lokale gemeenschappen die van de visserij afhankelijk zijn. Daarbij is het voorzorgsbeginsel van toepas..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.