President Jovenel Moïse van Haïti vermoord in zijn huis

Nieuws
De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is vermoord in zijn huis door een groep gewapende mannen. Dit heeft interim-premier Claude Joseph woensdag bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk waarom de 53-jarige Moïse is omgebracht.
Stieven Ramdharie / vk
woensdag 7 juli 2021 om 16:35
President Jovenel Moïse
President Jovenel Moïse beeld afp / Pierre Michel Jean

De moord vond volgens Joseph plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Zijn vrouw wordt in het ziekenhuis behandeld. Het is niet bekend wat haar verwondingen zijn. Joseph sprak van een ‘onmenselijke en barbaarse daad’.

Direct na de aanslag waren er schoten te horen in de hoofdstad Port-au-Prince, dat geteisterd wordt door bendegeweld en politieke onrust. Gevreesd wordt dat de dood van Moïse de politieke instabiliteit in het land zal vergroten. Het buurland, de Dominicaanse Republiek, heeft de grenzen gesloten. Het Witte Huis sprak van een ‘tragische aanval’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’