In Memoriam Kenneth Kaunda (1924-2021): Leider van stabiel Zambia

Achtergrond
In Zambia is oud-president Kenneth Kaunda op 97-jarige leeftijd overleden. Zijn dood markeert het definitieve einde van een tijdperk: van alle Afrikaanse leiders die tijdens de dekolonisatie in de jaren zestig hun landen naar de onafhankelijkheid voerden, was hij de laatste die nog leefde.
Mark Schenkel / vk
donderdag 17 juni 2021 om 20:36
Kenneth Kaunda
Kenneth Kaunda beeld afp

27 jaar lang, vanaf het vaarwel van de Britse koloniale heersers in 1964 tot aan zijn verkiezingsnederlaag in 1991, regeerde Kaunda over Zambia. Afgelopen maandag werd bekend dat hij was opgenomen in een militair ziekenhuis in de hoofdstad Lusaka. Volgens de autoriteiten had Kaunda een longontsteking.

Onder de als joviaal bekendstaande Kaunda bleef Zambia het soort politieke wanorde bespaard dat veel kersverse Afrikaanse staten trof. Zo behoort Zambia tot de minderheid van landen waar het bestuur nooit is omvergeworpen door een staatsgreep (al was Kaunda in 1990 wel doelwit van een couppoging). Zambia, waar nog geen 20 miljoen mensen leven, kreeg zelfs de naam een tikje gezapig te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’