De gevreesde tegenstander van het Internationaal Strafhof is nu hoofdaanklager nummer 1

Achtergrond
Binnen het internationale strafrecht bestaat een ongeschreven regel: get Khan. Het inhuren van Karim Khan is door de jaren het streven geweest van menig premier, president of dictator die voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag moest verschijnen.
Patrick van IJzendoorn / vk
dinsdag 15 juni 2021 om 16:55
De Britse advocaat Karim Asad Ahmad Khan, vanaf woensdag hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof.
De Britse advocaat Karim Asad Ahmad Khan, vanaf woensdag hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. beeld afp / Haidar Hamdani

Den Haag

Vanaf woensdag staat hij aan de andere kant van de rechtszaal: als hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. Met deze aanstelling hoopt het Hof succesvoller te zijn. Immers, je kunt de 50-jarige Brit van Pakistaanse komaf beter voor je, dan tegen je hebben.

Gambia speelde op de achtergrond een belangrijke rol bij de nominatie van Khan, die aanvankelijk niet eens op de shortlist stond van kandidaten om de derde hoofdaanklager van het Hof in Den Haag te worden. Begin dit jaar werd hij echter gekozen, ondanks bezwaren van 22 Afrikaanse mensenrechtenadvocaten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.