Een besmeurde regeringsoverdracht in Israël, maar wel een democratische start

Analyse
Maandag droeg de Israëlische premier Netanyahu echt de macht over aan de nieuwe premier Naftali Bennet, met de belofte hem zo snel mogelijk ten val te brengen. Maar de echt schandalige vertoning was in de Knesset.
Jan van Benthem
dinsdag 15 juni 2021 om 02:00 aangepast 07:07
President Reuven Rivlin ontving maandag de nieuwe Israëlische regering.
President Reuven Rivlin ontving maandag de nieuwe Israëlische regering. beeld afp / Emmanuel Dunand

Jeruzalem

Tijdens een ontmoeting in het kantoor van de premier heeft Benjamin Netanyahu maandagmiddag formeel de macht overgedragen aan zijn opvolger Naftali Bennet. Het was een korte en kille bijeenkomst, voor het eerst zonder de traditionele ceremonie, zonder gelukwensen en zonder de gebruikelijke fotobijeenkomst. Netanyahu is namelijk stellig van plan de nieuwe coalitieregering zo snel als mogelijk ten val te brengen, liet hij kort na de machtsoverdracht weten aan de gezamenlijke oppositie van Likud en de ultrareligieuze partijen. Hij eiste een ‘ijzeren discipline’ van hen omdat dat de enige manier zou zijn om de volgens Netanyahu op ‘fraude, haat en machtslust’ gebaseerde nieuwe regering het leven moeilijk te maken en ‘het volk en de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’