Moeders van Srebrenica zijn teleurgesteld. ‘Nederland had ons moeten beschermen, maar heeft ons verraden’

Achtergrond
De afhandeling van schadevergoedingen vanwege de genocide in Srebrenica verloopt moeizaam. ‘Het heeft meer te maken met politieke wil. Wat gun je die mensen?’ Vanaf vandaag kunnen nabestaanden van de genocide in Srebrenica een claim indienen bij de Nederlandse Staat. Een deel van hen is het niet eens met de regeling en overweegt nieuwe juridische stappen.
Marjolein Koster Lamija Grebo
dinsdag 15 juni 2021 om 03:00
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak tegen de Nederlandse Staat in 2019.
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak tegen de Nederlandse Staat in 2019. beeld anp / Remko de Waal

Sarajevo

De deuren van het kantoor in Sarajevo zijn geopend en de website van de Netherlands Compensation Comission Potočari is live. Maar Munira Subašić, voorzitter van de Stichting Moeders van Srebrenica, is voorlopig niet van plan de schadevergoeding voor de dood van haar zoon Nermin (17) te claimen. ‘We dienen geen aanvraag in totdat onze eisen zijn ingewilligd’, zegt Subašić.


Bijschrift - 

beeld Marjolein Koster

aansprakelijkheid

Op 11 juli 1995 nam het Bosnisch-Servische leger de stad Srebrenica in. De Nederlandse soldaten die onder de VN-vlag verantwoordelijk waren voor de veiligheid in dit gebied, konden een genocide niet voorkomen. Ruim 8.000 mannen en jongens werd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.