Moeders van Srebrenica zijn teleurgesteld. ‘Nederland had ons moeten beschermen, maar heeft ons verraden’

Achtergrond
De afhandeling van schadevergoedingen vanwege de genocide in Srebrenica verloopt moeizaam. ‘Het heeft meer te maken met politieke wil. Wat gun je die mensen?’ Vanaf vandaag kunnen nabestaanden van de genocide in Srebrenica een claim indienen bij de Nederlandse Staat. Een deel van hen is het niet eens met de regeling en overweegt nieuwe juridische stappen.
Marjolein Koster Lamija Grebo
dinsdag 15 juni 2021 om 03:00
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak tegen de Nederlandse Staat in 2019.
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak tegen de Nederlandse Staat in 2019. beeld anp / Remko de Waal

Sarajevo

De deuren van het kantoor in Sarajevo zijn geopend en de website van de Netherlands Compensation Comission Potočari is live. Maar Munira Subašić, voorzitter van de Stichting Moeders van Srebrenica, is voorlopig niet van plan de schadevergoeding voor de dood van haar zoon Nermin (17) te claimen. ‘We dienen geen aanvraag in totdat onze eisen zijn ingewilligd’, zegt Subašić.


Bijschrift - 

beeld Marjolein Koster

aansprakelijkheid

Op 11 juli 1995 nam het Bosnisch-Servische leger de stad Srebrenica in. De Nederlandse soldaten die onder de VN-vlag verantwoordelijk waren voor de veiligheid in dit gebied, konden een genocide niet voorkomen. Ruim 8.000 mannen en jongens werd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.