Obama komt in actie tegen Trumps aanval op de democratie

Achtergrond
Tegen het gebruik in, stonden de afgelopen dagen zowel oud-president Donald Trump als zijn voorganger Barack Obama middenin het politieke debat. Trump denkt nog deze zomer terug te kunnen komen in het Witte Huis. Obama beschrijft hem en zijn aanhangers als ‘de duistere geesten’ in de Republikeinse partij.
Jan van Benthem
dinsdag 8 juni 2021 om 19:52 aangepast 07:38
Afbeelding
beeld afp

Washington – Greenville

‘We moeten ons zorgen maken, wanneer een van onze twee grote partijen bereid is een manier van denken over democratie te omhelzen die vijf of tien jaar geleden ondenkbaar en onaanvaardbaar zou zijn geweest’. Zo reageerde oud-president Barack Obama maandagavond in een interview met Anderson Cooper van CNN op de uitspraken van zijn opvolger Donald Trump, zaterdag tijdens de Republikeinse partijconventie in Greenville, Noord-Carolina. In dit eerste grote publiek optreden na zijn aftreden bleef Trump er op hameren dat ‘ons land voor onze ogen wordt v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.