Luister naar

Gates vs Gates: hoe moet het verder met de machtige stichting nu Bill en Melinda gaan scheiden?

Achtergrond
Na 27 jaar huwelijk heeft Melinda Gates de scheiding van haar man Bill aangevraagd. Als medevoorzitter van de filantropische Bill & Melinda Gates Foundation heeft ze zeggenschap over de verdeling van de gelden. Is ze te ver uit de schaduw van haar man gestapt?
Niels Waarlo / vk
donderdag 6 mei 2021 om 03:00 aangepast 09:24
Melinda en Bill Gates tijdens een bezoek aan India, in 2011.
Melinda en Bill Gates tijdens een bezoek aan India, in 2011. beeld afp

Redmond

De scheiding van een echtpaar als Bill en Melinda Gates, dat gaat de wereld over. Want daar is veel geld mee gemoeid. Heel veel. Volgens documenten die zijn ingezien door nieuwssite People was het paar niet getrouwd op huwelijkse voorwaarden, maar zullen de bezittingen en het vermogen eerlijk worden verdeeld.
Melinda, die de scheiding aanvroeg, verlangt geen partneralimentatie. De grote vraag blijft wel: hoe moet het nu verder met hun stichting?

'Hij heeft moeten leren een gelijke te zijn, en ik heb moeten leren voor mezelf op te komen.’

fascinatie

Want de Bill & Melinda Gates Foundation is het grootste particuliere goededoelenfonds ter wereld. Een filantropisch powerhouse, dat jaarlijks meer geld uitgeeft aan ontwikkelingshulp dan de meeste landen. Melinda Gates, met Bill medeoprichter en -voorzitter, belandt niet voor niets elk jaar in de bovenste regionen van de lijst met machtigste vrouwen van zakenblad Forbes.

De Amerikaanse Gates, 56 jaar geleden geboren in Dallas, Texas als Melissa French, ontwikkelde op de middelbare school een fascinatie voor computers en technologie. Ze studeerde computerwetenschappen en economie en ging eind jaren tachtig aan de slag bij softwarebedrijf Microsoft, waar ze onder meer leiding gaf aan de ontwikkeling van verschillende softwareproducten.

kapitaal

Bij Microsoft ontmoette ze ook medeoprichter Bill Gates, die later zou uitgroeien tot de rijkste man ter wereld. Inmiddels is hij die positie overigens kwijt, maar hij bezit nog altijd een slordige 120 miljard euro aan vermogen. In 1994 trouwden ze, twee jaar later werd de eerste van hun drie kinderen geboren.

Melinda Gates stopte bij Microsoft om meer tijd vrij te maken voor haar familie en om met haar man hun enorme fortuin aan te wenden voor filantropisch werk. In 2000 mondde dit uit in de Bill & Melinda Gates Foundation. Inmiddels heeft die stichting een kapitaal van zo’n 40 miljard euro en zijn er zo’n 1600 medewerkers in dienst. Ook de schatrijke ondernemer en weldoener Warren Buffett draagt hieraan bij.

Jaarlijks schenkt de Gates Foundation rond de 4 miljard euro, volgens de laatste jaarverslagen. Dat is vergelijkbaar met het bedrag dat Nederland uitgeeft aan ontwikkelingshulp. Het geld gaat vooral naar de bestrijding van armoede en ziekten als polio en malaria, en naar de verbetering van het Amerikaanse onderwijs.

lof en kritiek

Afgelopen jaar maakte de stichting anderhalf miljard euro vrij voor de aanpak van de coronapandemie, grotendeels voor de ontwikkeling en verdeling van vaccins. Vanwege al hun inspanningen voor de goede zaak kregen Bill en Melinda Gates veel lof toegezwaaid. In 2005 benoemde het blad Time ze tot Personen van het jaar.

Maar er klinkt ook kritiek. ‘Je moet enorm opletten dat maatschappelijke betrokkenheid een verrijking van democratie is, en geen bedreiging’, zegt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit. Ja, ook bij de machtige Gates Foundation.

Is het bijvoorbeeld wenselijk dat een private partij, voorgezeten door twee mensen zonder medische achtergrond, zoveel zeggenschap heeft over medisch onderzoek dat wordt gedaan? ‘Ze kunnen op een weinig democratische wijze invloed uitoefenen met een zak geld.’ Critici vinden dat er een veel betere manier is om de miljarden van Gates te verdelen: door de overheid, via hogere belastingen.

Het scheelt dat er wel enige controle is, volgens Schuyt. Zo moet de Gates Foundation transparant zijn over inkomsten en uitgaven. ‘En als zou blijken dat je met je filantropische stichting deugdelijke programma’s gaat blokkeren, dan krijg je van journalisten en het publiek natuurlijk een pek-en-verenbehandeling.’

Melinda Gates stapte steeds verder uit de schaduw van haar man. In haar boek The Moment of Life beschrijft ze hoe ze Bill in 2013 verzocht mee te schrijven aan de jaarlijkse open brief over de stichting, wat ontaardde in ruzie. Het was toch al jaren prima gegaan?

vrouwenrechten

Ze schreef dat jaar uiteindelijk een aparte tekst. In 2015 zetten de twee wél hun handtekening onder een gezamenlijke brief. ‘Hij heeft moeten leren een gelijke te zijn, en ik heb moeten leren voor mezelf op te komen en een gelijke te zijn', aldus Gates in haar boek. In 2015 stichtte ze zelf investeringsmaatschappij Pivotal Ventures, om maatschappelijke gelijkheid te bevorderen. Bovendien ontpopte ze zich als prominent voorvechter van vrouwenrechten. Wat haar betreft is anticonceptie een van de belangrijkste middelen om de positie van vrouwen te verbeteren en armoede te bestrijden. In een interview met de Volkskrant zei ze in 2019 dat ze met dit onderwerp heeft geworsteld, vanwege haar katholieke geloof.

‘Ik ben praktiserend katholiek, maar elke keer als ik door de derde wereld reisde en de meest tragische verhalen hoorde, realiseerde ik me dat het aan religieuze en politieke controversen te wijten is dat zoveel vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie’, zei ze. ‘Terwijl het voor deze vrouwen en hun kinderen vaak echt een kwestie van leven en dood is om een prikpil of spiraaltje te kunnen krijgen.’

De relatie tussen Bill en Melinda Gates werd moeizamer en moeizamer, waardoor de twee ‘na lang te hebben nagedacht’ hebben besloten uit elkaar te gaan. Ze hebben aangegeven allebei medevoorzitter te blijven.

strakke organisatie

Theo Schuyt verwacht dat dit op de korte termijn weinig invloed zal hebben op de stichting. Die is strak georganiseerd: veel projecten liggen voor lange tijd vast en worden geëvalueerd door een professionele staf.

Op de wat langere termijn kan de scheiding wel invloed hebben op de koers. Bijvoorbeeld als Melinda Gates zich nog onafhankelijker gaat opstellen dan ze al deed, en een sterkere nadruk wil leggen op vrouwenrechten en geboortebeperking. <

drie keer Bill & Melinda

Over de rol van sociale media in het aanwakkeren van vaccinscepsis: ‘Desinformatie is gewoon te gemakkelijk om te verspreiden, en zal mensenlevens kosten.’ (The New York Times, 2020)

Over de aanpak van de coronacrisis: ‘Bill en ik praten op elk niveau in de Amerikaanse overheid. We vertellen: kijk naar landen die het goed doen. Testen. Opsporen. Isoleren. Mondkapjes. Dat vereist leiderschap en dat begint aan de top.’ (NRC, 2020)

In een gezamenlijk statement eerder deze week over de voorgenomen scheiding: ‘We geloven niet langer dat we samen kunnen groeien als koppel in de volgende fase van ons leven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Oekraïne vreest nog deze maand Russisch offensief

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.

Afbeelding

Bond: 2,8 miljoen betogers tegen pensioenplan

In Frankrijk zijn volgens een links-radicale vakbond 2,8 miljoen mensen gaan demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering. Volgens de regering waren het er 1,27 miljoen.